Om grafikk

1.    Hva er forskjellen på originalgrafikk og reproduksjon?

En reproduksjon er et opptrykk av et eksisterende kunstverk, det ligger ingen kunstnerisk prosess bak det ferdige produktet. Typiske eksempler på reproduksjoner er plakater eller postkort av kjente kunstverk. Originalgrafikk er ikke en kopi av noe, men er et avtrykk av en plate, sten, duk eller datafil der kunstneren har laget et kunstverk. Grafikk kan trykkes i opplag og hvert eksemplar i opplaget regnes som en original. For Norske Grafikere er det viktig å spre kunnskap om dette, slik at publikum kan gjøre informerte valg, og unngå å kjøpe reproduksjoner som er priset som om det var originalgrafikk. 

For mer informasjon gå inn på nettsiden: https://www.norske-grafikere.no/grafikkguiden

Jeg bruker 2 ulike teknikker: Serigrafi og digitalgrafikk (dga)

I silketrykk/serigrafi benytter man en finmasket duk av silke eller nylon som er spent opp på en ramme. Duken prepareres slik at den får åpne og tette partier. Den kan settes inn med en lysømfindlig gelatin som herdes i sterkt lys, ofte bruker man da et fotografisk materiale for å prege silkeduken, eller man kan tette til partier ved å påføre lim, lakk, sjablonger eller plastfilm. Det er kun de åpne partiene som slipper trykkfargen gjennom. Silketrykket gir tette og jevne fargeflater. Mange kjenner trykkemetoden fra popkunsten, der Andy Warhol var blant de mest kjente eksponentene. I Norge var det særlig GRAS-gruppen, ved blant andre Per Kleiva, som tok i bruk teknikken på 70-tallet.

DIGITALGRAFIKK gjør seg stadig mer gjeldende. Fotoprogrammer eller tegneprogrammer brukes direkte for å lage datagenererte bilder, eller kunstneren kan bearbeide fotografier. Datafilen blir da å anse for trykkplaten. Bildet kan skrives ut på ulike typer papir og materialer. Det benyttes blekk og papir som er spesialtilpasset for kunstproduksjon og som holder høy kvalitet. Mange kunstnere kombinerer digitalgrafikk med klassiske teknikker. Se eksempler på digitalgrafikk.

Hvis du skal kjøpe et bilde av meg på f.eks. Finn, ta kontakt med meg først hvis du er i tvil om det er ekte, så kan jeg gå inn og sjekke.